így fotózz holdat!

Sok ember szeret gyönyörködni a Hold szépségében az esti órákban és sokan meg is szeretnék örökíteni ezt a látványt, több-kevesebb sikerrel…
Szeretném rögtön az elején leszögezni, hogy telefonnal ilyen minőséget soha nem fogsz tudni elérni. Az alábbi technikához mindenképp szükséged van egy fényképezőgépre és egy teleobjektívre. Kb 200mm és felette lévő gyújtótávolságú objektív jöhet szóba. Ez alatt is meg lehet próbálni, de úgy nagyon apró lesz a Hold a képen.

Stackelés segítségével szép, éles és zajmentes képet kaphattok a Holdról. Ezt tökéletesen szemlélteti az alábbi előtte-utána kép. Amennyiben tetszik, kövesd a leírást és Te is hasonlóan szép képet tudsz készíteni a jövőben. Kedvcsinálónak egy előtte-utána csúszka:

Utána
Utána
Utána
Előtte
Előtte

Telepítés
Mielőtt belekezdenénk, szükségünk lesz a Registax nevű alkalmazásra, melyet itt tudtok letölteni:
Registax 6.1.0.0 letöltése: http://www.astronomie.be/registax/setupregistax6.exe
Update V6.1.08 letöltése: http://www.astronomie.be/registax/updateregistax6.exe

Először fel kell telepíteni a Registax6-ot, majd ezt követően lehet telepíteni az updatet. A telepítés pofon egyszerű: Next-next-next és kész. Az alkalmazás összesen 7 mb helyet foglal.

Fotók
Ha a program megvan, akkor már csak fotókra lesz szükség. Igen, többes számban. A stackelés során nem egy, hanem több fotót gyúrunk össze. Ez csökkenti a zajt és több részletet fog elővarázsolni a végső fotónkon. Kell 10-20 db éles kép a Holdról. Lehetőleg állványról fotózva, hogy ne legyen nagy elmozdulás. Kb 1/500s, f9, iso-100 az tökéletes is a teliholdnál.
Fontos a rövid záridő, mivel a Hold kering a Föld körül, a Föld pedig forog a saját tengelye körül, tehát állandó mozgásban vannak. Ennél hosszabb záridővel bemozdulhat a Hold, és életlen képet kapunk.

Szerkesztés [Kép]
A fotókat Lightroomban meg lehet nyitni és kicsit lehet rajtuk módosítani, megvágni. Ha az első képen elvégezted a módosításokat, akkor ezt Copy [Kép] és Paste [Kép] segítségével a többi képre át tudod vinni. Ha ez megvan, akkor lehet exportálni[Kép] a képeket. Jó a JPG formátum, de a program támogatja a TIF-et is, amivel még jobb képet kapunk végeredményben.
Miután a Lightroom végzett az exportálással, meg lehet nyitni a Registaxot.

A bal felső sarokban narancssárga Select [Kép]
gomb nyomása után meg kell nyitni az összes exportált képet egyszerre.

Ha ez megvan, akkor bal felül Set Alignpoints[Kép]. Ez automatikusan kiválaszt képpontokat a Holdról, ezek alapján fogja tökéletesen egymásra helyezni a többi képet.

Most a következő gomb jön, az Align[Kép]. Ez egymásra rakja a képeket.

Utána jöhet a Limit [Kép] gomb. Ez annyit csinál, hogy kiszűri a képeket. Ugye alatta vannak beállítások. Itt lehet beállítani, hogy miket szűrjön ki. Ha pl valamelyik képen nem talált X számú Align Pointot, akkor azt nem használja fel. Így tényleg csak a legjobb képeket fogja alkalmazni.

A limit után jöhet a Stack [Kép] gomb. Ez összegyúrja a képeket.

Ha a széleknél illesztési hibát látsz, akkor nem sikerült az Align. [Kép] Ilyenkor PS-be rétegekként be kell importálni [Kép] az összes képet Auto Align-t használva. Ez egymásra helyezi a képeket. A végén lehet exportálni [Kép 1] [Kép 2] őket, majd előről kezdeni az egészet Registaxban.

Amennyiben a Stack után éles képet kaptunk [Kép], akkor bal felül a Wavelet [Kép] gombra nyomva bal oldalt fogunk kapni 6 csúszkát. Ezek segítségével lehet élesíteni a képen és több részletet kinyerni.
Csak a kép közepén látszik a módosítás. Bal felül van egy Do All nevű gomb [Kép], ami az egész képre alkalmazza az elvégzett módosításokat.

Teliholdnál nálam pl a csúszkák így néznek ki:
Layer 1: 14
Layer 2: 11
Layer 3: 8
Layer 4: 6
Layer 5: 4
Layer 6: 2

Ez csak egy kiinduló pont, mindenki kedve és ízlése szerint módosítsa.
Esetleg még a Sharpen gombok segítségével lehet egy pici élesítést belevinni pluszba.

Ha minden szuper, akkor bal felül a Save Image gomb [Kép] segítségével lehet elmenteni a kész képet.

Gratulálok! Elkészítetted a tökéletes Hold képet.